Pengedar Sah Shaklee kawasan Jasin / Durian Tunggal / Tangkak..
Pm / Wasup : 019-7407001
SID : 1177376
http://mommykinthehouse.blogspot.com/
Pengedar barangan Al-Haddah Marketing Sdn.Bhd.

Thursday, 19 March 2015

Berpantang selepas keguguran..

Salam satu Malaysia..

Hari ni genap la 7 hari aku berpantang selepas keguguran..Alhamdulillah I'm getting better..syukur juga kerana aku dpat terus menyusukan ilyas..Ilyas masih perlukan khasiat susu ibu supaya membesar dgn cergas dan pintar..Apa yang aku amalkan semasa berpantang??hihi..nak story lah ni..

Amalan aku semasa berpantang:
 1. Dari segi pemakanan..of course lah aku tak mkn makanan berangin,sejuk dan tajam..mknan aku semasa berpantang biasanya ikan haruan,ayam dan ikan parang..en.K memang akan pastikan aku mendapat khasiat ikan haruan segar..almaklumlah kaki pancing..hihi..lauk2 tdi tu biasanya mak akan buat goreng halia..kata mak untuk buang angin dalam badan..tak ku kecualikan sayur sayuran..bab sayur ni aku tak lah pantang sangat..aku mkn je semua..Alhamdulillah setakat ni tak pernah ada masalah apa2..
2.Aku pastikan aku pakai bengkung setiap hari..tapi bengkung moden la kan..tak kuasa aku nak lilit2 berpuluh kali..last2 aku fedup trus aje ku baling kan bengkung tradisional tu..hihi..untuk elak angin dikepala biasanya mak ikatkan daun sirih dikepala..letakkan bawang putih dilubang telinga..hihi..bertungku biasanya aku wat wktu mlm nk tdo..ikut keselesaan la kan..bila2 pon boleh asalkan buat..
 3.Aku pastikan aku berurut untuk betulkan urat-urat yg dah bersimpul n masuk angin tu..biasanya aku urut tiga kali berturut..urut ni pada aku pilihan la..sesetengah orang urut sekali je tapi ada juga yg sampai 7 kali..hahaha..ada ke?ada ye puan2..sy pernah dgr..
 4.Amalan yang ni sebenarnya turun temurun keluarga aku..minum air pati kunyit dan daun inai yg ditumbuk..ini mak aku yg buatkan..rasanya memanglah tak sedap..ubatkan..kata mak air kunyit ni baik untuk luka dalaman dan menaikkan seri muka..yang ini pun aku akan minum tiga kali berturut selama tiga hari..
 5.Semestinya aku perlu supplement tambahan untuk kesihatan..semasa berpantang atau pun tak aku memang amalkan supplement shaklee..bila keguguran ni lagilah aku perlu supplement untuk sihat dengan cepat..ini set yang aku amalkan:





Aku ambil juga set menyusu khas untuk banyakkan susu supaya ilyas dapat teruskan penyusuan..aku bersyukur dengan segala kurniaan Allah pada aku..aku yakin Allah akan gantikan babyku yg diambil itu dengan sesuatu yang lebih baik..InsyaAllah..

Sampai disini entry kali ni yer..goodbye..














No comments:

Post a Comment